Izlet z ladjico in dokončanje mozaika

Danes, 12.11.2022, smo dan začeli z manjšim sprehodom na Velo spilo, kamor so se odpravile Ula, Polona in Hana. Na poti domov so se ustavile še v trgovini in pekarni, kjer so kupile štruco polbelega kruha, ki je bila dolga kar en meter. Po zajtrku smo se ustavili v ribarnici, kjer nam je prijazni ribič razložil vse o ribah, ki jih je prodajal. Razložil nam je tudi kako se jih kulinarično uporabi v različnih jedeh.  Vsak dan jih ulovi v okolici Korčule.  Videli smo moreno, morskega psa, škarpene, zobatce, bukve, arbune, orade in še nekatere druge. Kasneje smo se odpravili z ladjico na dopoldanski izlet okrog otoka Korčula. Iz ladjice smo videli prelepe otokčke, žal pa je bilo prehladno, da bi skočili v bistro morje in se okopali. Ustavili smo se na otoku Proizd. Tam smo si ogledali dve izmed najlepših plaž in naredili veliko lepih fotografij. Po prihodu nazaj v Velo Luko, smo si pripravili izvrstno kosilo. Popoldan smo obiskali umetnika Anteja, kjer smo dokončali naš mozaik, ga obrnili in očistili. Ta se bo sušil nekaj časa, v decembru ali januarju pa se bo vgradil v stezo mozaikov, ki bo vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, ko bo dokončana. Preostanek dneva smo imeli prosto. Za večerjo smo si pripravili rižev narastek, igrali remi in gledali grozljivko.

Žiga pa je včeraj obiskal pekarno Babić. Videl je pečenje kruha, krofov in način polnjenja z polnilom . Napolnil je 20 krofov in s polavtomatsko napravo vstavljal kruh v peč. Imajo dve  petetažni peči, tri velike mešalce, cvrtnik za krofe, vzhajalno komoro, polavtomatsko napravo  za polaganje oblikovanih kruhov, polavtomatski delilni stroj za izdelovanje testa, stroj za zavijanje testa in valjanje ter police za hlajenje kruha. Izdelujejo približno 20 vrst kruha (polnozrnati pšenični, koruzni mešani, črn pšenični, ajdov mešani … ), belega kruha spečejo največ. 

Zdaj pa imamo za vas izziv, tako kot vsak dan. 

Izziv za vas: 

Pesto

Sestavine:

-2 pesti bazilike

-3 dl oljčnega olja

-3 jogurtove lončke mandljev (pinjole, orehe, pistacije, sončnična semena)

-3 stroke česna

-ščep soli

Postopek:

V terilnici ali z mešalcem zmeljemo mandlje. Dodamo baziliko, mešamo toliko časa dokler ne dobimo gladke mase. Na koncu dodamo oljčno olje in sol. Postrežemo ga lahko z testeninami.

 

Morena iz ribarnice
Ribe iz ribarnica
Plaža na otoku Proizd
Morska sled
Razgled iz ladjice
Prizor iz Titanika
Gledanje grozljivke
Pozdravčki iz ladjice
Pogled na turkizno morje
Z ladjico naokrog
Izdelovanje pesta

Dokončan mozaik

Naša ekipa na plaži

Kruh iz pekarne Babić
Pripravili: Leja Globokar, Tjaša Križman, Hana Jesenšek in Žiga Žitnik 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine