Potovanje po Korčuli

 

Danes, 10.11.2022 nam je odličen zajtrk polepšal začetek dneva. Po zajtrku smo se zbrali in se z dvema kombijema odpravili po sončni Korčuli. Najprej smo se ustavili v mestu Blato, kjer smo si ogledali zgodovino Korčulanov v etnografskem muzeju. Videli smo kuhinjske pripomočke, kuhinjo, spalnico, šivalne stroje in ostale zanimive stvari. Po koncu ogleda smo si kupili spominke. Pot smo nadaljevali do vinarne Pošip Čara, kjer smo izvedeli kako iz grozdja nastane vino. Sledila je degustacija dveh sort vina: Pošip in Maraština. Odpravili smo se še do mesta Korčula, kjer nas je pričakala naša vodička, gospa Mateja Lučka in nam predstavila zgodovino mesta Korčula, katero so ustanovili stari Grki in Iliri. Staro mesto Korčula ima visoko obzidje in ulice tvorijo ribjo kost. Ta razporeditev ulic omogoča kroženje zraka, zato je prijetno tudi v poletni vročini. Menda je nekoč tu bival Marco Polo. Še danes se ta priimek pojavlja med Korčulani. Staro mesto lahko obhodimo v 10 minutah in se ne izgubimo. Ko smo končali ogled, smo se odpravili na kosilo in po nakupih. Na poti nazaj smo se morali ustaviti v muzeju v Blatu, saj je ena od profesoric tam pozabila telefon. Po dolgem dnevu smo si doma naredili lahko večerjo, pisali blog in se družili.

ALI STE VEDELI, DA SO V STARIH ČASIH BILE VZMETNICE NAREJENE IZ POSUŠENE MORSKE TRAVE?


Ročni mlin 

Cerkev sv. Marka

Muzej v palači Gabrieliss

Razgled na novo Korčulo

Vhod v staro mesto Korčula

Znamenito belo suho vino - Pošip

Inoks cisterne v vinariji Pošip

Vinograd v kraju Čara

Vzmetnica polnjena s posušeno morsko travo 

Naprava za izdelavo testenin 

Pripravile: Maja Kapele, Andreja Zrimšek, Urška Miklavčič

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine