Danes, 10.11.2022 nam je odličen zajtrk polepšal začetek
dneva. Po zajtrku smo se zbrali in se z dvema kombijema odpravili po sončni Korčuli.
Najprej smo se ustavili v mestu Blato, kjer smo si ogledali zgodovino
Korčulanov v etnografskem muzeju. Videli smo kuhinjske pripomočke, kuhinjo, spalnico, šivalne
stroje in ostale zanimive stvari. Po koncu ogleda smo si kupili
spominke. Pot smo nadaljevali do vinarne Pošip Čara, kjer smo izvedeli kako iz grozdja nastane vino. Sledila je degustacija dveh sort
vina: Pošip in Maraština. Odpravili smo se še do mesta Korčula, kjer nas je pričakala naša vodička, gospa Mateja Lučka in nam predstavila zgodovino mesta Korčula, katero so ustanovili stari Grki in Iliri. Staro mesto Korčula ima visoko obzidje in ulice tvorijo ribjo kost. Ta razporeditev ulic omogoča kroženje zraka, zato je prijetno tudi v poletni vročini. Menda je nekoč tu bival Marco Polo. Še danes se ta priimek pojavlja med Korčulani. Staro mesto lahko obhodimo v 10 minutah in se ne izgubimo. Ko smo končali ogled, smo se odpravili
na kosilo in po nakupih. Na poti nazaj smo se morali ustaviti v muzeju v Blatu, saj je ena od profesoric tam pozabila telefon.
Po dolgem dnevu smo si doma naredili lahko večerjo, pisali blog in se družili.
ALI STE VEDELI, DA SO V STARIH ČASIH BILE VZMETNICE NAREJENE
IZ POSUŠENE MORSKE TRAVE?
 |
Ročni mlin |
 |
Cerkev sv. Marka |
Muzej v palači Gabrieliss
Razgled na novo Korčulo
Vhod v staro mesto Korčula
Znamenito belo suho vino - Pošip
Inoks cisterne v vinariji Pošip
 |
Vinograd v kraju Čara |
 |
Vzmetnica polnjena s posušeno morsko travo |
 |
Naprava za izdelavo testenin
|
Pripravile: Maja Kapele, Andreja Zrimšek, Urška Miklavčič
Komentarji
Objavite komentar