v oljčnem nasadu

 Danes, 7. 11. 2022, nas je čakalo obiranje oljk na plantaži Zlokić. Po skupinah smo obirali oljke. Pod oljkami smo razprostrli mreže in z grabljicami, ročno in s tresenjem zbirali oljke. Na tej plantaži rastejo različne vrste oljk-oblica, lastovka, levantinka (italijanska vrsta, opraševalka), orgula in mastrinka. Osemdeset procentov vseh oljčnih dreves pripada sorti lastovka, ki je značilna za Korčulo in prenese tudi sušo in zmrzal. Med obiranjem so nas obletavale pikapolonice, po oljčnih vejah pa so plezali polži. Ogromno oljk je bilo zaradi hude suše in dozorelosti že na zemlji, te pa so neuporabne.   Ves čas nas je grelo sonce, pihal je rahel veter, čas pa smo si krajšali s pogovorom in poslušanjem Doors, Guns n roses, narodno zabavno glasbo in seveda pesmi Oliverja Dragojeviča, ki je bil rojen in živel v Veli luki. Kosilo so nam pripravili v oljarni Zlokić, kjer smo pojedli domače melancane, odlične testenine z omako iz domačih paradižnikov ter baziliko in pohano meso, solato , tiramisu pa je bil češnja na torti. Ogledali smo si še njihov vrt, kjer imajo pestro izbiro zelenjave, poskusili doma  vzgojene lubenice, ki so bile zelo okusne. Sledil je sprehod do apartmajev, druženje, bananini žganci z ovsenimi kosmiči in sladoled za večerjo in lahko noč. 

Danes imamo dva izziva za vas.

Prvi izziv za vas:

Žrnovske testenine

Sestavine:

-1,5 kg moke

-2 jajci

-tri žlice oljčnega olja

-4 dl vode 

Postopek:

V posodo damo moko, naredimo jamico. V jamico dodamo dve jajci, olje in postopoma dodajamo vodo ter zgnetemo testo. Najprej gnetemo v posodi, ko pa se testo dovolj poveže, ga damo iz posode na mizo in ga še dodatno gnetemo. Testo razdelimo na majhne koščke in nato z pomočjo palčke (palčka za ražniče) izoblikujemo makarone – glej sliko. Makarone kuhamo 10 minut v vreli slani vodi.

 

Drugi izziv za vas:

Bananini žganci iz ovsenih kosmičev

Sestavine za 5  oseb:

-6 jajc

-7 zrelih banan

- 1 skodelica ovsenih kosmičev

-1 žlica oljčnega olja za pečenje

Postopek:

V posodi pretlačimo banane, dodamo jajca in ovsene kosmiče. V ponvi segrejemo olje in na srednjem ognju mešamo zmes, podobno kot šmoren. Servirate lahko z sladoledom.

Dober tek!


oljčni nasad ob morju

žrnovski makaroni

Oblikovanje žrnovskih makaronov

Današnje kosilo

Obiranje oljčnih dreves

Počitek med delom

Sladica - tiramisu po korčulansko

Zapisale: Leja Globokar, Tjaša Križman in Hana Jesenšek

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine