Vsak dan nekaj novega

 Danes, 11.11.2022, smo dan pričeli nekoliko kasneje, saj smo oljke obirali na drugi lokaciji. Sara in Tjaša pa sta z delom v slaščičarni pričeli že ob 6. uri zjutraj. Zaradi tehničnih težav v slaščičarni sta z delom končali nekoliko prej. Pomagali sta pri izdelavi jabolčnega zavitka (lupljenje jabolk), polnili sta čokoladne krofe in se nekaj novega naučili z opazovanjem zaposlene pri dekoriranju rojstnodnevne torte. Ostali pa so na plantaži poleg ročnega obiranja uporabljali tudi električne grabljice, s katerimi so si delo nekoliko olajšali. Danes smo obirali na družinski plantaži, kjer rastejo oljke v kamnitih ogradah (suhozid), ki jih ščitijo pred vetrom, vlago in preprečujejo izpiranje zemlje, zato je obiranje težje, oljke pa so bile večje kot na prejšnji plantaži, ter manj izsušene. Spoznali smo novo sorto Drobnico, ki ima tako ime po zelo drobnih plodovih. V tem času večina družin obira oljke v svojih nasadih. Čas smo si krajšali s poslušanjem in prepevanjem različnih pesmi ter plesanjem, pridružila pa sta se nam tudi psa Lota in Njoki. Po napornem delu smo se odpravili v oljarno, kjer nas je pričakala Aleksandra z božansko pašto, zavitkom iz zelja in krompirja, za posladek pa sta Tjaša in Sara prinesli sveže narejen jabolčni zavitek. Po kosilu smo se v oljarni še nekaj časa družili, nato pa se odpravili nazaj do apartmajev, kjer smo si privoščili popoldanski počitek, nato pa pripravili lahko večerjo. Danes je bil v Veli Luki čudovit, romantičen sončni zahod.

Ali ste vedeli; 

da na otoku večinoma obirajo starejši saj primanjkuje mlajših, ki odhajajo s trebuhom za kruhom, zato so veseli kakršnekoli pomoči pri obiranju oljk.


Jabolčni zavitek pred peko


Krofi


Polnjenje krofov v slaščičarni

Suhozid

Grška boginja Hana


Med obiranjem oljk


Po kosilu v oljarni

Njoki v vsej svoji živahnosti

Naša ekipa

Sončni zahod

Pripravili Sara in Maja





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine