Izdelava mozaika in ogled torklje (oljarne)

 Danes, 8. 11. 2022, smo se zbrali pred apartmajem in se peš odpravili do mozaične delavnice (nekdanja tovarna sardin) kiparja Anteja Marinoviča. Prinesli smo mu skice za naš mozaik in izbrali najbolj enostavno in udarno. Najprej smo prerisali skico na velik format lista, ki smo jo obrnili zrcalno, ter nanjo položili folijo, na katero smo lepili kockice izrezane iz črnega marmorja, belega kamenja in rdeče umetne mase. Med izdelavo smo poslušali glasbo in si prepevali vesele pesmi in čas nam je hitro minil. S pomočjo Anteja smo mozaik skoraj dokončali. Nato smo si pripravili okusno lahko kosilo.  Popoldne smo se odpravili do oljarne Zlokič, kjer smo imeli voden ogled pridelave olja, muzejski ogled z degustacijo štirih različnih oljčnih olj, ki se med seboj razlikujejo po času obiranja, barvi plodov oljk, aromi (od bolj grenkih in pikantnih do milejšega okusa) in tehnološkem postopku.

Ali ste vedeli, da so vse oljke zelene z dozorevanjem pa postajajo črne?

Tehnološki postopek:

  • 1.      Tehtanje na tehtnici
  • 2.      Odstranjevanje listov in pecljev oljk
  • 3.      Pranje
  • 4.      Mešanje in drobljenje z mlinskimi kamni 10- 15 minut
  • 5.      Gnetenje oljčne zmesi s polžastim mlinom.
  • 6.      Separator, kjer se trdi delci odstranijo, ostanke pa uporabijo za kompost, ki nastaja deset let.
  • 7.      Nastane oljčni mošt, kateremu s centrifugiranjem ločijo vegetacijsko vodo in olje.
  • 8.      Polnjenje v inox sode, kjer oljčno olje odleži do polnjenja v temno-zelene steklenice.

Ali ste vedeli, da je sveže olje motno, kasneje pa se zbistri in v olju in steklenici nastane usedlina?

Sledila je degustacija olj, kjer nam je Aleksandra predstavila pravilno degustacijo olja. Najpogumnejši so olje probali iz lončka, manj pogumni pa s kruhom.

Degustirali smo:

  • 1.      Ekstra deviško oljčno olje- mlade zelene oljke, katere se obira oktobra, imajo grenak, oster in pekoč okus.
  • 2.      Ekstra deviško oljčno olje- olje črnih oljk, katerih trgatev poteka novembra ( te obiramo tudi mi ), imajo malo manj izrazit okus.
  • 3.      Deviško oljčno olje- pripravljajo ga po tradicionalnem načinu, pri katerem oljke namakajo v morski vodi in nato stiskajo.
  • 4.      Ekstra deviško oljčno olje iz sorte Lastovka- vsebuje najmanj 80% plodov te sorte, imajo malo pikanten okus.

Izvedeli smo tudi da oljarna Velouje deluje že od leta 1995, ki jo je ustanovil Jadran Zlokič. V zgodnih 90. letih je bila na drugi lokaciji, nato pa so se preselili na sedanjo lokacijo.

 

Analiza sveže obranega oljčnega olja (0,0-0,8% PMK)

Degustacija oljčnega olja

Ostanki oljčnih tropin za kompost

Naprava za ločevanje vegetacijske vode od olja

Sveže iztisnjeno oljčno olje

Izziv za vas:

Dobro si oglejte fotografijo našega mozaika in poskusite napisati kaj predstavlja, najboljšemu opisu sledi nagrada.

Izbiranje skice

Risanje skice

Skica

Rezanje mozaičnih kock

Izdelava mozaika

Skoraj dokončan mozaik


Pripravile: Nuša, Ula in Polona

Komentarji

  1. V svetu polnem smeti, posebej plastike, je potrebno smeti reciklirati in jih odvreči v pravilne smetnjake ter ne v naravo, kjer so pogosta odlagališča.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine