Danes, 8. 11. 2022, smo se zbrali pred apartmajem in se peš
odpravili do mozaične delavnice (nekdanja tovarna sardin) kiparja Anteja
Marinoviča. Prinesli smo mu skice za naš mozaik in izbrali najbolj enostavno in
udarno. Najprej smo prerisali skico na velik format lista, ki smo jo obrnili
zrcalno, ter nanjo položili folijo, na katero smo lepili kockice izrezane iz
črnega marmorja, belega kamenja in rdeče umetne mase. Med izdelavo smo
poslušali glasbo in si prepevali vesele pesmi in čas nam je hitro minil. S
pomočjo Anteja smo mozaik skoraj dokončali. Nato smo si pripravili okusno lahko
kosilo. Popoldne smo se odpravili do
oljarne Zlokič, kjer smo imeli voden ogled pridelave olja, muzejski ogled z degustacijo
štirih različnih oljčnih olj, ki se med seboj razlikujejo po času obiranja, barvi
plodov oljk, aromi (od bolj grenkih in pikantnih do milejšega okusa) in
tehnološkem postopku.
Ali ste vedeli, da so vse oljke zelene z dozorevanjem pa
postajajo črne?
Tehnološki postopek:
- 1.
Tehtanje na tehtnici
- 2. Odstranjevanje listov in pecljev oljk
- 3. Pranje
- 4.
Mešanje in drobljenje z mlinskimi kamni 10- 15
minut
- 5.
Gnetenje oljčne zmesi s polžastim mlinom.
- 6.
Separator, kjer se trdi delci odstranijo,
ostanke pa uporabijo za kompost, ki nastaja deset let.
- 7.
Nastane oljčni mošt, kateremu s centrifugiranjem
ločijo vegetacijsko vodo in olje.
- 8.
Polnjenje v inox sode, kjer oljčno olje odleži
do polnjenja v temno-zelene steklenice.
Ali ste vedeli, da je sveže olje
motno, kasneje pa se zbistri in v olju in steklenici nastane usedlina?
Sledila je degustacija olj, kjer
nam je Aleksandra predstavila pravilno degustacijo olja. Najpogumnejši so olje
probali iz lončka, manj pogumni pa s kruhom.
Degustirali smo:
- 1.
Ekstra deviško oljčno olje- mlade zelene oljke,
katere se obira oktobra, imajo grenak, oster in pekoč okus.
- 2.
Ekstra deviško oljčno olje- olje črnih oljk,
katerih trgatev poteka novembra ( te obiramo tudi mi ), imajo malo manj izrazit
okus.
- 3.
Deviško oljčno olje- pripravljajo ga po
tradicionalnem načinu, pri katerem oljke namakajo v morski vodi in nato
stiskajo.
- 4.
Ekstra deviško oljčno olje iz sorte Lastovka-
vsebuje najmanj 80% plodov te sorte, imajo malo pikanten okus.
Izvedeli smo tudi da oljarna Velouje deluje že od leta 1995,
ki jo je ustanovil Jadran Zlokič. V zgodnih 90. letih je bila na drugi lokaciji, nato
pa so se preselili na sedanjo lokacijo.
|
Analiza sveže obranega oljčnega olja (0,0-0,8% PMK) |
|
Degustacija oljčnega olja |
|
Ostanki oljčnih tropin za kompost |
|
Naprava za ločevanje vegetacijske vode od olja |
|
Sveže iztisnjeno oljčno olje |
Izziv za vas:
Dobro si oglejte fotografijo našega mozaika in poskusite
napisati kaj predstavlja, najboljšemu opisu sledi nagrada.
|
Izbiranje skice |
|
Risanje skice |
|
Skica |
|
Rezanje mozaičnih kock |
|
Izdelava mozaika |
|
Skoraj dokončan mozaik |
Pripravile: Nuša, Ula in Polona
V svetu polnem smeti, posebej plastike, je potrebno smeti reciklirati in jih odvreči v pravilne smetnjake ter ne v naravo, kjer so pogosta odlagališča.
OdgovoriIzbriši