Kulinarične dogodivščine



Danes, 5.11. 2022, smo dan začeli s slabim vremenom in z degustacijo domače figove marmelade in vanilijevega čaja z mlekom. Ker je bil danes dež, smo se po zajtrku s sošolci družili. Ob 13:30 smo se zbrali pred apartmajem in se odpravili proti oljarni Zlokić. Tam sta nam gospe Inge in Alexandra predstavili tradicionalne korčulanske jedi. Kasneje se nam je pridružil še gospod Jadran, ki nam je opisal zgodbo, zakaj so vsi veseli, da pada dež, saj ga v letošnjem letu skoraj ni bilo. Nato smo si vsi zavihali rokave in pričeli s pripravo jedi. Pripravili smo: kupus na tabaka, kolač Veloulje, žrnovske makarone s pestom in šugom (mlada govedina v omaki). Po obroku so nas domačini zaradi slabega vremena pripeljali do apartmajev. Dan smo končali z druženjem in predčasnim spancem.

Tu je za izziv za vas!

Kupus na tabaka

Sestavine:

-eno kilo krompirja (olupljen in narezan na kocke)

-2 dl oljčnega olja

-2 žlici soli

-0.5 kg listov dalmatinskega zelja ali raštika (lahko uporabite tudi ohrovt, zelje, brokolijeve liste, blitvo)

-polovica žlice sode bikarbone (ohranja zeleno barvo)

Postopek:

Krompir olupimo in narežemo, nato liste zelja očistimo in narežemo na tanke rezine in jih postavimo za dan ali dva v zamrzovalnik (izgubi grenkobo). Krompir položimo v hladno vodo, v vrelo vodo dodamo sodo bikarbono in zelje kuhamo 20 minut, po tem dodamo krompir in kuhamo dokler se krompir ne zmehča. Na koncu odcedimo vodo in krompirju ter zelju dodamo oljčno olje (maslinovo ulje) in sol, ter ga zmečkamo. Serviramo toplo.


Slikovni prikaz izdelave KUPUSA NA TABAKA

 



    
 Tik pred degustacijo kulinaričnih dobrot.



                                                                


                                                                Pripravili: Maja Kapele, Andreja Zrimšek, Urška Miklavčič.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk