Obiranje oljk


Danes, 4.11.2022, smo se zbudili zjutraj ob 7. uri in se odpravili v trgovino ter pojedli okusen zajtrk. Po zajtrku smo se ob 8:30 zbrali pred šolo v Veli Luki, kjer so nas pobrali domačini z avtomobili in nas odpeljali do nasada oljk, kjer raste 3500 oljčnih dreves. Tam smo se razdelili v 4 skupine, potem pa smo se seznanili z obiranjem oljk. Vsak je dobil grabljice in pod drevesi smo razprostrli mreže. Po 2 urah je začelo deževati, zato smo kmalu zapustili nasad oljk. Zaradi dežja smo se vrnili v apartmaje, kjer smo se družili. Ko je bil čas za kosilo, smo odšli peš do bližnje oljarne Zlokič, kjer so nam pripravili meso na žaru s prilogo. Postregli so nas z značilnim sladkim kruhom lumblija, ki se ga pripravlja dan pred dnevom vseh svetih in se ga podari bližnjim sorodnikom. Glavne sestavine kruha so: cimet, klinčki, muškatni orešček, koriander, suho sadje, olivno olje, mandlji, orehi. Poskusili smo tudi rolado iz bližnje pekarne in slaščičarne ter miške z rozinami. Po končanem kosilu smo se odpravili do apartmajev. Na poti nazaj smo si ogledali drevo mandlja, drevesa citrusov (mandarine, limone), nešplje in granatno jabolko.
Pripravili: Jože, Žan, Žiga in Matevž



Obiranje oljk v nasadu

Miške z rozinami

Nasad z oljkami
Zemljevid nasada

Skupinska slika z lastnikom nasada

Lumblija

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Kulinarične dogodivščine