Športna nedelja v Veli Luki:

Danes, 6.11.2022, smo dan pričeli z obilnim zajtrkom in degustacijo trdega, mešanega in pikantnega dalmatinskega sira. Ob 9.30 smo se zbrali pred osnovno šolo in gimnazijo v Veli Luki ter se odpravili po dolgi poti do hriba Hum - 376m. Pot do vrha je bila strma ter poučna, saj smo videli nove in že poznane vrste rastlin ter se hkrati zabavali. Na vrhu Huma smo se okrepčali, naredili nekaj fotografij in raziskali ruševino stare nekdanje Avsto-Ogrske trdnjave. Na vrhu smo kljub včerajšnjem deževnem dnevu imeli prelep razgled na otoke Vis, Brač, Hvar, Lastovo in Ščedro. Po kratkem počitku smo se počasi vrnili do mesta, po poti smo videli tudi kako domačini obirajo oljke z baterijskim otresačem. V mestu pa smo naredili načrt popoldanskih aktivnost ter se odpravili do apartmajev na lažje kosilo. Po kosilu smo se odpravili do najbližjega kopališča, kjer smo preživeli preostali del popoldneva, v vodo pa so skočili le najpogumnejši, saj se je morje kar ohladilo. Po končanem kopanju smo se nekaj časa družili na obali. Zvečer smo si za večerjo pripravili rižoto s pečenimi jajčevci, po njej pa smo si zaželeli tudi okusen kolač Veloulje, ki smo ga včeraj pripravili. Večer zaključujemo z kartanjem – remi in druženjem.

Izziv za vas:

recept za kolač Velouje

Sestavine:

-4 jajca

-1,5 lončka sladkorja

-2 vanilijeva sladkorja

-1 lonček svežega pomarančnega soka

-1 lonček oljčnega olja

-3 lončki gladke moke

-1 pecilni prašek

-4 žlice kakava

-pretlačena pomaranča in rum

 

Postopek:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepamo v trd sneg s ščepcom soli, rumenjakom pa dodamo sladkor, sok pomaranče, vanilijev sladkor, oljčno olje in pretlačeno pomarančo ter rum. Počasi dodamo še moko, kateri smo dodali pecilni prašek. Nato beljake previdno primešamo zmesi rumenjakov. Pekač dobro premažemo z oljčnim oljem in posujemo z drobtinami (proti prijemanju) ter vanj vlijemo polovico mase, drugi polovici pa primešamo kakav ter jo dodamo v model. Maso pečemo 55 minut na 200°C. Vzamemo iz pekača, okrasimo ter postrežemo hladno. 


Pripravili: Sara in Maja



Kolač Veloulje

Nasad oljk med kamnito ograjo (suhozid v hrvaščini)

Po 1 uri in pol hoje na vrhu Huma (376m), pozdravi profesorici Žvab

Tik po vrhom z Velo Luko v ozadju


Najbolj pogumne plavalke


Zdaj dozoreva maniga ali jagodičevec, iz katerega izdelujejo žganje





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine