Zadnje skupno druženje z našimi gostitelji in novimi prijatelji

 Danes, 14. 11. 2022, smo dan kot običajno začeli z zdravim in raznolikim zajtrkom. Zaradi slabega vremena je obiranje oljk danes odpadlo, zato smo dopoldan izkoristili za učenje. Ule, Maje in Žiga vreme ni ustavilo. Odpravili so se k umetniku Anteju in njegovi ženi Elli, ki sta jih naučila speči tradicionalno Korčulansko pito. Pito smo vsi skupaj poskusili pri kosilu in smo bili vsi navdušeni. V oljarni smo imeli skupaj kosilo z našo koordinatorko Aleksandro, Jadranom, Edijem, Rinotom, Antejem in Ello. Dijaki smo za naše nove prijatelje pripravili tradicionalno slovensko orehovo potico, cmoke z marelicami in čokoladne kroglice. Pri izdelavi potice je bilo potrebno uporabiti veliko lastne iznajdljivosti. Ker nismo imeli mlinčka za mletje orehe, smo uporabile kladivo za meso. Prav tako smo za stepanje beljakov uporabile ročno metlico. Ker nismo imele tehtnice smo količine odmerile po občutku. Za hitrejše vzhajanje testa smo ga približale topli plošči. Tudi pri izdelavi mareličnih cmokov smo uporabili skodelico za izrez testa. Krompir smo pretlačili z vilico. Uporabili smo konzervirane marelice, ki smo jih narezali ter posuli z vanilijevim sladkorjem. Ko je zmanjkalo marelic, pa smo se znašli tako, da smo jih zamenjali za marmelado. Namesto valjarja smo uporabili steklenico. 

Aleksandra nam je pripravila odlično fižolovo juho s klobaso in pecivo s pomarančo. Tam smo se vsi skupaj še zadnjič podružili, dijaki smo se jim tudi zahvalili za vso prijaznost in dobrosrčnost, podarili smo jim tudi šolski darilni paket s piškoti. Peš smo se odpravili iz oljarne, preostali del popoldneva smo imeli prosto. Odpravili smo se na sprehodek in skočili v trgovino s spominki. Za večerjo smo imeli palačinke, profesorici pa domačo mešano solato in domače mandarine, ki nam jih je dal gospod Braco, kateremu smo pomagali obirati oljke v petek. 

Izziv za vas:

Tradicionalna Korčulanska pita

Sestavine:

-vlečeno testo

-mineralna voda z mehurčki

-250g svežega sira

-250g pasirane skute

-sol

-50g masla

-50g olja

-5 jajc (lahko tudi več)

-olje za namastitev modela (okrogel ali kvadratni pekač z višjim robom)

 

Postopek:

Z oljem namastimo model. Na dno položimo dve plasti vlečenega testa. Vse zgoraj naštete sestavine (razen vlečenega testa in mineralne vode) zmešamo skupaj v gladko maso. Vsak »list« vlečenega testa namočimo v  maso in jo rahlo zmečkano položimo v model. Priporočljivo je, da je med listi vlečenega testa zrak. Postopek ponovimo pri sedmih listih testa oziroma tolikokrat, da se model napolni. Na vrh pite položimo navaden list vlečenega testa , ki ga ne namočimo v maso. po površini pite polijemo oljem mineralno vodo z mehurčki. Pita mora pred peko počivati eno uro na sobni temperaturi. Pečemo jo 45 minut na 170֯ C. Dober tek!


Zdrav in raznolik zajtrk

Prerezana potica

Skupinska fotografija
Trenutek pred kosilom

Orehova potica

Priprava  orehove potice
Pripravljeni marelični cmoki

Priprava mareličnih cmokov

Skuhani marelični cmoki

Tradicionalna Korčulanska pita

Pripravile: Maja Potočnik, Sara Zupančič, Polona Dolenc, Ula Juvan, Nuša Bojc, Leja Globokar, Tjaša Križman in Hana Jesenšek

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine