Makarena v oljčniku in mozaični delavnici

Danes, 9.11.2022, smo se odpravili v nasad oljk, kjer smo ob poslušanju glasbe in plesanju Makarene ročno obirali oljke, ker je letina tako slaba. Zato tudi pobirajo odpadle oljke s posebnim strojčkom, vendar je tako olje slabše kakovosti. Po končanem delu smo se odpravili do oljarne , kjer sta nam Aleksandra in lastnik oljarne Jadran pripravila na žaru pečenega gofa (riba podobna tunu) in krompir z blitvo in grahom, za sladico pa sta nam prinesla utopljence, ki sta jih zjutraj pripravili Hana in Ula v lokalni slaščičarni in pekarni. Popoldne smo v mozaični delavnici dokončali mozaik, s pomočjo kiparja Anteja. Tako smo prvič videli, kako nastaja in kako ga je potrebno zaliti z cementom. Z cementom pa smo zalili tudi sporočilo z našimi podpisi. Naše sporočilu svetu je :"Sledi svojim sanjam." Dan smo zaključili z mehiškimi tortilijami s piščancem, paradižnikom, papriko, dišavnicami (slanuša),... in pisanjem bloga ter druženjem.

Sedaj pa še izziv za vas:

Recept za arancine:

SESTAVINE:

-     Debeli olupki 4 pomaranč

-      30 dag kristalnega sladkorja

-      250 ml vode

POSTOPEK IZDELEVE

  1.     Sladke pomaranče stisnemo v sok, da dobimo lupine,
  2.     ven poberemo meso (belo mora ostati),
  3.     lupino narežemo na rezance ter 3-4 krat prelijemo z vrelo vodo, 
  4.     nato posušimo (1 dan),
  5.     naslednji dan na ponvi popražimo sladkor (ne do karamelizacije),
  6.     dodamo pomarančne lupine,  
  7.     premešamo,
  8.     prestavimo na peki papir,
  9.     sušimo 3-4 dni. 
Pripravili: Jože, Žan, Matevž 


Nasad oljk s pogledom na morje


File gofa s krompirjem, blitvo in grahom


Utopljenec


Kipar Ante vliva cement na mozaik

Arancini

Katera žival nas je obiskala v nasadu?
Odgovorite v komentarje.





Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Prvi dan na otoku Korčula

Obiranje oljk

Kulinarične dogodivščine